Uitleg berekening verhaalsbijdrage
Volgens de wet moeten ouders meebetalen aan het levensonderhoud van hun kind (eten, kleding, school en dergelijke). Dit heet een 'onderhoudsbijdrage'. Als dat bedrag aan Zaffier wordt betaald noemen we dit een 'verhaalsbijdrage'.
Bij het bepalen van het bedrag tellen mee:
- hoeveel geld een ouder nodig heeft voor de zorg van een kind, en
- hoeveel de andere partner kan bijdragen.
In de wet staat niet hoe het bedrag van de onderhoudsbijdrage moet worden berekend. Daarom stelden rechters 'Tremanormen' op. De berekening werd daardoor erg moeilijk en een advocaat of een andere deskundige was daarom nodig. Dit zorgde voor extra kosten. Daarom is er nu een nieuwe manier van berekenen.
Deel van het verzamelinkomen
Heeft de rechtbank of het gerechtshof kortgeleden de onderhoudsbijdrage voor je kind(eren) bepaald volgens de Tremanormen? Als de bijdrage is bepaald op basis van de draagkracht, dan neemt Zaffier die beslissing over (mits de juiste omstandigheden/inkomen/vermogen zijn gebruikt).
Is de onderhoudsbijdrage nog niet bepaald door een rechter? Dan geldt voor de berekening van de verhaalsbijdrage: ‘een deel van het totale inkomen’ (verzamelinkomen).
Het begrip verzamelinkomen wordt voor veel overheidsregelingen gebruikt, waaronder:
- zorgtoeslag
- huurtoeslag
- kindgebonden budget
- kinderopvangtoeslag
- maandelijks terug te betalen studieschuld
- aanvullende studiebeurs van kinderen
- subsidie voor rechtsbijstand
De belastingdienst bepaalt het verzamelinkomen. Heb je geen aangifte inkomstenbelasting bij de belastingdienst gedaan? Dan ga je uit van de informatie op je jaaropgave.
Bepalen inkomen bij alleenstaande ouders
Alleenstaande ouders die recht hebben op een kindgebonden budget mogen maximaal € 3.139 (€ 3.101 in 2018) optellen bij dit budget. Deze verhoging heet de 'alleenstaande-ouderkop'. Het aantal kinderen en de leeftijd (tot en met 18 jaar) maakt niet uit. Het bedrag voor de alleenstaande ouder-kop zit niet in het verzamelinkomen, maar is wel bedoeld als inkomensondersteuning. Daarom moet je dit bedrag invullen in onze
rekentool verhaalsbijdrage (xls, 102 KB)
.
Kosten van kinderen, draagkracht en behoefte
Je 'besteedbaar' inkomen is het inkomen dat overblijft na aftrek van premies, belastingen en 'inkomensoverdrachten' zoals subsidies, studiebeurzen en uitkeringen. Volgens het Nibud en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kost:
- 1 kind: 17% van het besteedbaar inkomen;
- 2 kinderen in een gezin: 26% van het besteedbaar inkomen;
- 3 kinderen: 33% van het besteedbaar inkomen.
Besteedbaar inkomen is niet hetzelfde als verzamelinkomen. Daarom rekenen we de percentages van het besteedbaar inkomen om naar percentages van het verzamelinkomen. Hierdoor komen de percentages iets lager uit, namelijk op:
- 1 kind: 13% van het besteedbaar inkomen;
- 2 kinderen: 20% van het besteedbaar inkomen;
- 3 kinderen: 26% van het besteedbaar inkomen;
- 4 of meer kinderen: 35% van het besteedbaar inkomen.