Pilot Simpel Switchen: meedoen op de best passende plek
Zaffier en haar partners hebben hun krachten samengevoegd in de pilot Simpel Switchen. Want inwoners die vanuit een uitkering willen gaan werken, durven deze stap vaak niet te zetten. Ook meedoen op de best passende plek is in de praktijk niet zo ‘simpel’. Ze hebben de zekerheid van een stabiel inkomen, vaste begeleiding of een veilige weg nodig.
Zaffier startte op 11 januari 2024 met de pilot. Daarin werkt ze samen met de afdelingen Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest, het UWV en zorgaanbieders Esdégé-Reigersdaal en Kust en Vliegwerk. Tijdens de officiële start, hebben de betrokken bestuurders van Zaffier samen met het projectteam Simpel Switchen symbolisch stukjes van een puzzel met elkaar verbonden.
Geen zorgen over geld
Het projectteam Simpel Switchen zorgt ervoor dat inwoners geen problemen ervaren bij het zetten van stappen in hun ontwikkeling. “Door Simpel Switchen is het mogelijk voor inwoners om een stapje terug te doen als het even niet lukt. Zonder dat de inwoner daarbij zorgen over geld krijgt of rechten verliest”, vertelt Esther Mak, projectleider Simpel Switchen en beleidsadviseur bij Zaffier. Het is heel normaal om te ‘switchen’ volgens Robert te Beest, voorzitter algemeen bestuur bij Zaffier: “Het is een onderdeel van het leven en het is niet erg wanneer dat gebeurt, als je maar goed geholpen wordt. Met dit project willen we het switchen makkelijker maken.”
Meedoen op de best passende plek
Door samen te werken bieden we wat inwoners nodig hebben: zekerheid, begeleiding, inkomen en veiligheid. Het maakt daarbij niet uit onder welke wet of organisatie iemand valt. Dit doen we in de uitvoering én in wet- en regelgeving. Zodat uiteindelijk iedereen mee kan doen op de plek die op dát moment het beste bij diegene past. Dit kan een standaard baan zijn, een baan via de banenafspraak, beschut werk of een plek in de dagbesteding. Met of zonder (gedeeltelijke) uitkering.
Eén uur in de bijstand
Voor de start van de pilot hebben de bestuurders meegedaan aan de ‘Serious game: 1 uur in de bijstand’ van Simpel Switchen. Aan de bestuurders de taak om het huishoudboekje van het echtpaar Léon en Tirsa sluitend te houden. Daarbij kregen ze te maken met flinke uitdagingen en tegenslagen, zoals het inleveren en doorgeven van juiste gegevens voor uitkering, niet meer kunnen werken door gezondheid en het opbouwen van schulden. “Dit is voor steeds meer gezinnen in Nederland hun echte situatie geworden”, begint Robert. “Daarom is het belangrijk om te kijken naar hoe de inwoners de bijstand ervaren en wat wij als organisatie kunnen verbeteren. Zo kwam vandaag naar voren dat duidelijke informatie en meer begeleiding inwoners rust zal geven.”
Vergroten van de arbeidsmarktkansen
De pilot Simpel Switchen maakt deel uit van het landelijke offensief ‘Simpel Switchen in de participatieketen’ van de Rijksoverheid. Dit is gericht op het vergroten van arbeidsmarktkansen voor mensen met een arbeidsbeperking.