Samenwerking Zaffier en Jongeren Perspectief Fonds zorgt voor betere hulp aan jongeren met schulden

Zaffier is een samenwerking begonnen met het Jongeren Perspectief Fonds (JPF) om jongeren met schulden in Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest beter te helpen. Er wordt gestart met een pilot voor 20 jongeren. Veel jongeren tussen de 18 en 27 jaar met problematische schulden, krijgen niet de hulp die ze nodig hebben. Jongeren komen niet altijd in aanmerking voor het reguliere schuldhulpverleningstraject. Dit kan komen door een gebrek aan inkomen. En doordat er een hogere kans op terugval is. 

Wanneer jongeren niet de juiste hulp krijgen, stapelen problemen zich op. Dit leidt tot stress, isolement en minder kans op werk en scholing. Reguliere hulp biedt niet altijd een duurzame oplossing voor deze doelgroep. Hierdoor blijft het aantal jongeren met schulden toenemen.

Start van een nieuwe aanpak

Om deze jongeren beter te helpen, is Zaffier een samenwerking gestart met het Jongeren Perspectief Fonds (JPF). Zaffier en het JPF laten met de samenwerking zien dat er voor jongeren altijd een uitweg is. Het JPF biedt namelijk een nieuwe aanpak voor jongeren die buiten de reguliere hulpverlening vallen. Met persoonlijke begeleiding en een op maat gemaakt traject. Schulden worden afgelost met een saneringskrediet, waarmee schuldeisers afbetaald worden. Deze aanpak geeft jongeren snel rust en ruimte. En dat is belangrijk om verder te kunnen! Terugbetaling kan voor de jongeren bijvoorbeeld bestaan uit een maatschappelijke tegenprestatie

Toekomst met perspectief

Zaffier en het JPF zetten zich samen in om jongeren weer zicht te geven op een schuldenvrije toekomst. De focus van de aanpak ligt namelijk op het werken aan perspectief. Hierdoor kan een jongere bijvoorbeeld terug naar school of juist op school blijven en toch schuldenvrij worden. Op die manier kunnen zij straks (opnieuw) een actieve en positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Jongeren weer vol vertrouwen en met een positief toekomstbeeld de maatschappij in te laten gaan, is dan ook het belangrijkste doel van deze samenwerking. 

Bestuurlijke sessie

Zaffier verwelkomde donderdag 5 september Marije van Kranenburg, directeur van het JPF. Afgelopen donderdag woonde Gerard Rep, wethouder van Dijk en Waard en bestuurder van Zaffier, een bestuurlijke sessie bij die door het JPF werd georganiseerd. Bestuurders uit het hele land gingen daar in gesprek over de aanpak van schulden bij jongeren.

Op de foto v.l.n.r. Anouk Teerink, Yaser Dara’ibaf en Carolijn Spaan van Zaffier. En Marije van Kranenburg en Bianca Lemmers van het Jongeren Perspectief Fonds.

Op de foto staan de aanwezigen van de bestuurlijke sessie, georganiseerd door het Jongeren Perspectief Fonds.