Vijf prangende vragen over de kindregeling aan…

Wethouder Sociaal Domein: Wilma van Andel

Zaffier biedt kinderen van ouders die slachtoffer zijn van de problemen met de kinderopvangtoeslag de begeleiding die ze nodig hebben om weer grip op hun toekomst te krijgen. Deze kinderen zijn vaak in een kwetsbare positie beland door de financiële problemen van hun ouders. Zaffier helpt hen met begeleiding op maat, of het nu gaat om school, werk, financiën of psychologische ondersteuning. Voor elk kind wordt gekeken naar wat het beste past bij zijn of haar situatie.

Door samen te werken met gemeenten en deskundige consulenten, zorgen we ervoor dat deze kinderen de juiste steun krijgen. Het doel is dat zij zich kunnen ontwikkelen en een nieuwe start kunnen maken. We bespreken het belang van deze begeleiding met Wilma van Andel, wethouder Sociaal Domein, en stellen haar 5 prangende vragen over hoe Zaffier bijdraagt aan de toekomst van deze jongeren.

1. Waarom is het belangrijk dat kinderen van ouders die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire gebruik maken van de begeleiding van Zaffier?

De ouders van deze kinderen zijn onterecht in de financiële problemen gekomen en daardoor zijn ook deze kinderen in een kwetsbare situatie beland. Zaffier kan voor hen begeleiding op maat bieden. De begeleiding kan over van alles gaan. De kinderen worden geholpen bij de zaken die iemand zelf ingewikkeld vindt. Het kan gaan over school, werk, financiën of psychologische problemen. Zaffier wil deze kinderen uit Alkmaar, Dijk en Waard, Castricum, Bergen, Heiloo en Uitgeest de mogelijkheid bieden om hun leven (verder) op de rit te krijgen, zodat ze zichzelf kunnen ontwikkelen en een toekomst kunnen opbouwen.

1. Hoe kijk jij naar de rol van Zaffier in het ondersteunen van kinderen die getroffen zijn door de toeslagenaffaire?

Doordat Zaffier deze taak voor alle gemeenten in de regio Alkmaar doet, kan ze deze op een deskundige manier uitvoeren. De consulenten met wie de kinderen te maken krijgen, weten waar ze het over hebben.

Wat is voor jou persoonlijk belangrijk in het herstelproces van deze kinderen?

Ik heb zelf op het ministerie bij de afdeling die zich bezighield met de hersteloperatie van de toeslagenaffaire gewerkt. Ik heb in die tijd veel verhalen van gedupeerde ouders en kinderen gehoord. Wat veel indruk heeft gemaakt is dat veel jongeren zich in hun jeugd eigen hebben gemaakt niet te veel aan hun ouders te vragen, omdat ze wisten dat hun ouders het moeilijk hadden. Dan mis je een stuk in je jeugd dat we nooit meer terug kunnen geven. Deze regeling zorgt ervoor dat dit erkend wordt en dat we deze kinderen/jongeren ook daadwerkelijk verder kunnen helpen.

Wat hoop je dat we uiteindelijk bereiken voor de getroffen kinderen?

De titel van de campagne: een nieuwe start. Zowel het geldbedrag als de begeleiding kunnen helpen om je leven op de rit of verder op de rit te krijgen. Deze kinderen verdienen het de kans te krijgen, vooruit te kijken en stappen te maken, na een periode waarin dat waarschijnlijk niet mogelijk was.

Wat is je boodschap aan gedupeerde kinderen?

Meld je aan als je denkt aanspraak te kunnen maken op de kindregeling. We weten als gemeente niet automatisch dat jij tot de doelgroep van de kindregeling behoort en dus recht hebt op begeleiding. Maak er gebruik van en doe er je voordeel mee!